010-2930808 | info@vso-ajschreuder.nl Like ons op FacebookVolg ons op Twitter   
  VSO A.J. Schreuder
Home
Algemeen
VSO
Nieuwsbrief
Contact
 
U bent hier VSO Consumptieve Techniek

Consumptieve Technieken (CT)
|
Zorg & Welzijn Schoonmaken
|
Zorg & Welzijn Wonen
|
Groen
|
Kunst
|
Textiel
|
Economie & Handel
|
ICT
|
Bewegingsonderwijs
|
Techniek
|
Zedemo

De Kooktrommel

In De Kooktrommel van de A.J. Schreuder bereiden leerlingen vier maal per week (woensdag gesloten) een lunch voor medeleerlingen en docenten.

Er zijn verschillende gezonde broodjes, soepen en nog veel meer lekkere dingen te verkrijgen in De Kooktrommel. Er is regelmatig een soep en soms is er pizza, omdat we hiermee oefenen voor het examen “Werken in de keuken”.

Wij proberen zoveel mogelijke te variëren in beleg. Dit gaat van kipfilet tot aan tonijnsalade. Hier is altijd ruimte voor ideeën en tips van leerlingen en docenten. Het komt regelmatig voor dat wij beleg, broodjes of soepen maken volgens verschillende culturen. Ook hebben wij een prachtige schooltuin waar wij zoveel mogelijk uit willen halen om iets lekkers van te maken.

Alles wat er verkocht wordt in De Kooktrommel kost € 0,50. Dit geldt zowel voor de soepen als voor de broodjes en pizza’s. De leerlingen maken alles onder begeleiding van een vakdocent. Leerlingen verkopen de gezonde soepen en broodjes samen met de vakdocent bij de kassa. Leerlingen rekenen dus zelf af. Door gebruik te maken van een vaste prijs blijft het voor iedereen overzichtelijk en vergroot het de zelfstandigheid van leerlingen.

Daarnaast kunnen wij met trots melden dat wij voor het derde jaar op rij, de oorkonde van het Voedingscentrum hebben mogen ontvangen: de Schoolkantine Schaal 2016. Geweldig nieuws dus. En dat is dik verdiend.

VSO A.J. Schreuder heeft een Schoolkantine Schaal 2016 van het Voedingscentrum verdiend. Met de Schaal kan de VSO AJ Schreuder laten zien dat de schoolkantine een gezond aanbod heeft. Het aanbod bestaat nu voor minimaal 75 procent uit producten uit de Schijf van Vijf, zoals volkoren broodjes, fruit en salades. Gezond kiezen is nu makkelijk en lekker.

Daarmee komt de school tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. Dat is niet raar. Verleidingen weerstaan, vergt zelfcontrole. En dat kunnen we niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld na een spannende wiskundetoets of als je verliefd bent. Op die momenten zijn jongeren, net als volwassenen, sneller geneigd te kiezen voor makkelijk dan voor gezond. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

De school heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken, aan de hand van praktische tips van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum heeft een programma genaamd De Gezonde Schoolkantine, een langlopend project om kantines op vo- en mbo-scholen gezonder te maken. Het uitgangsidee is dat er meer gezonde producten te krijgen moeten zijn, terwijl leerlingen hun keuzevrijheid behouden.

Om een schaal te bemachtigen, moet minstens 75 procent van het aanbod uit basisproducten bestaan, producten die je een gezond eetpatroon vaak mag eten. VSO AJ Schreuder heeft 95% basisproducten.

 

Het Voedingscentrum:

‘Gefeliciteerd met jullike ezonde schoolkantine! We hopen dat de Schoolkantine Schaal een prachtige plek krijgt in jullie schoolkantine. Hier mogen jullie trots op zijn!’

Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

De opbrengst van de kantine gebruiken wij om extra voorwerpen te kopen voor de keuken als het niet lukt om het uit het schoolbudget te betalen. Van de opbrengst kunnen wij ook met kerst of Pasen wat lekkers aan de leerlingen aanbieden. Daarnaast wordt de opbrengst gebruikt om ook wat extra’s te doen, zoals excursies voor leerlingen of voor het relatieonderhoud. Zo hebben wij meebetaald aan een leuk cadeau voor de bewoners van de Zonnetrap. Aan de overkant bij de Zonnetrap, waar onder andere ouderenwoningen zijn, mogen wij lunches organiseren. Hier hebben wij bijvoorbeeld de bediening bij de Bingo verzorgd! De leerlingen deelden de bingoboekjes uit, serveerden koffie en thee, maar maakten ook een gezellig praatje met de bewoners. De Kooktrommel biedt ons vele kansen!

 

 


 

Nieuws:
 
Locatie:
 
 
  © 2016 Copyright All rights reserverd | Realisatie: VDLX
Home
Algemeen
VSO
Nieuwsbrief
Contact
 
Consumptieve Techniek VSO A.J. Schreuder VSO school voor ZMLK te Rotterdam Zuid VSO AJ Schreuderschool, speciaal voortgezet onderwijs, gehandicapten, zmlk, zeer moeilijk lerend, autisme, CT, pdd-nos, Rotterdam-Zuid, PCBO, Down, christelijk